Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Modemagnaat Superdry geeft 1 miljoen pond voor tweede Brexit-referendum

De actiegroep die voor een tweede Brexit-referendum pleit, heeft een fijn steuntje in de rug gekregen van de multimiljonair achter het Britse modemerk Superdry.

Julian Dunkerton heeft de kas van The Peoples Vote gespekt met 1 miljoen pond, meldt de krant The Observer. “Ik steun The Peoples Vote met geld omdat er een serieuze kans lijkt dat we dit kunnen terugdraaien.”

Gebeurt dat niet, dan vertrekt het Verenigd Koninkrijk op 1 maart 2019 uit de Europese Unie. Nu de regering May lijkt af te stevenen op een no deal-Brexit, wil de bevolking graag het laatste woord over het vertrek uit de EU.

2. Poetin doet aanstootgevende dance moves

Ondertussen vermaakte de Russische president Vladimir Poetin zich op de trouwerij van Karin Kneissl, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken en lid van de extreemrechtse FPÖ.

Hij gaf een speech en deed hij zelfs een dansje met de in een dirndl-jurk gehulde bruid.

Bekijk de beelden hieronder:

De Oostenrijkse oppositie was niet blij, aangezien Oostenrijk voorzitter is van de Raad van Europa en met Ruslands betrokkenheid in het Oekraïense conflict in haar maag zit.

Na zijn optreden reisde Poetin meteen door naar Duitsland voor een tête-à-tête met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, met wie zijn banden een stuk minder warm zijn.

4. Griekenland moet weer op eigen benen staan

Griekenland moet het financieel weer zelf gaan rooien. Na acht jaar wordt maandag een punt gezet achter de goedkope leningen van vooral de Europese geldschieters waarmee het noodlijdende land sinds 2010 overeind is gehouden. Griekenland moet weer geld gaan lenen op de financiële markten tegen normale tarieven.

Er waren drie omvangrijke steunpakketten nodig om Griekenland uit de modder te trekken. In totaal werd 289 miljard euro aan het land uitbetaald, waarvan 32 miljard euro door het IMF. Als voorwaarde voor de leningen moest het land ingrijpende maatregelen treffen, waaronder de pensioenen, lonen en uitkeringen verlagen, de belastingen verhogen, de bankbalansen opschonen en de zorg hervormen.

De voormalige Griekse minister van Financiën Yannis Varoufakis is niet van mening dat Griekenland al op eigen benen kan staan. Tegen de Duitse krant Bild zegt hij dat het land nog niet gered is. "Griekenland staat op hetzelfde punt, bevindt zich in hetzelfde zwarte gat, en het zinkt er iedere dag dieper in weg."

5. Lage rente doet pijn bij pensioen met beschikbare premie 

Niet alleen spaarders hebben last van de lage rente. Ook werknemers die pensioen opbouwen via een zogenoemde beschikbare premieregeling zijn in het nadeel, als ze nu met pensioen gaan, zo signaleert de Volkskrant.

Bij dit type pensioenregeling wordt het opgebouwde kapitaal bij pensionering in een uitkeringsproduct gestopt, via een lijfrente of banksparen. En gelet op de lage rentestanden betekent dit ook dat maandelijks uitkeringen relatief laag zijn.

6. Ontslagen bankiers niet erg gewild op de arbeidsmarkt

Ex-bankiers hebben het relatief zwaar bij pogingen om een nieuwe baan te vinden. Slechts 1 op de 4 heeft binnen een jaar ander werk. Oud-zakenbankier en coach Rutger Koopmans legt in het FD uit waar dat aan ligt.

Toen Koopmans 10 jaar geleden zelf zijn topbaan bij ING opzegde en zelfstandig ondernemer werd, merkte hij dat de waarde van zijn netwerk opdroogde, zodra hij weg was bij de bank: "Dat is de val waar je in trapt: denken dat je het allemaal aan jezelf te danken hebt."

Bankiers en ex-bankiers moeten volgens Koopmans goed nadenken over wat ze echt leuk vinden en veel meer aan hun persoonlijke vaardigheden werken.

7. 'Vrouwelijke technici trekken mannencultuur niet'

Met de nodige inspanningen is het gelukt meer vrouwen tot een technische studie te verleiden, alleen stromen ze daarna niet door naar een technisch beroep, schrijft Trouw.

Dat aantal daalt zelfs. In 2016 had 19 procent van de vrouwelijke technici een technische functie. Vorig jaar was dat 17 procent.

"We verliezen veel technisch opgeleide vrouwen en dat komt zeker deels door de mannencultuur die nog op veel technische bedrijven heerst en door de onmogelijkheid in deeltijd te werken", aldus Cocky Booij, directeur van het VHTO, het landelijke expertisebureau van meisjes en vrouwen in de bèta/techniek.

8. Persoonlijke crisis Elon Musk? Wie weet komt Apple te hulp

Het aandeel van autobedrijf Tesla kelderde vrijdag 9 procent, nadat topman Elon Musk een emotioneel interview had gegeven in The New York Times, waarin hij aangaf min of meer overspannen te zijn.

Speculaties over het persoonlijke welzijn van Musk kregen zondag een nieuwe impuls, toen bleek dat Musk en zangeres Grimes, zijn vermeende vriendin, elkaar niet meer volgen op Instagram en Twitter.

Voor wie op zoek is serieuzere zaken rond Tesla. Lees de analyse van Business Insiders Matthew DeBord: De redding voor Elon Musk? Het oppermachtige Apple kan Tesla doodeenvoudig kopen en dat is niet eens zo’n heel bizar idee

9. Swapfiets verwacht 100.000 gebruikers eind dit jaar

De Delftse startup Swapfiets blijft groeien als kool. Eind dit jaar verwacht het bedrijf 100.000 gebruikers te hebben, zegt marketingmanager Nadine Nooteboom tegen Retailtrends. Dat is een verdubbeling van het huidige aantal.

Met Swapfiets kun je een fietsabonnement nemen voor 15 euro per maand. Studenten krijgen 3 euro korting. Bij een defect komt er binnen 12 uur een fietsenmaker langs aan huis om de fiets met kenmerkende blauwe voorband te 'swappen'. Swapfiets is inmiddels actief in 24 steden in drie landen. Deze week komt daar Denemarken bij.

10. Kiki Bertens pakt grootste zege tot nu toe in Cincinnati

"Ik kan hier geen woorden voor vinden." Kiki Bertens was duidelijk geëmotioneerd na haar winst in Cincinnati. In de finale van het prestigieuze tennistoernooi versloeg ze de nummer 1 van de wereld, Simona Halep. Daarmee verdiende Bertens ruim een half miljoen dollar aan prijzengeld.

De 26-jarige Wateringse verkeert in topvorm, een week voordat de US Open begint. Ze is duidelijk opgekrabbeld na een moeilijke fase in haar carrière, waarin ze last had van extreme faalangst.

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Weleens van een avocadoroof gehoord?🥑🥑🥑🥑🥑 - In Nieuw-Zeeland bestaat het. Daar is de avocado schaarser en duurder dan ooit, en dus voer voor criminelen. Onlangs kreeg een avocadodief 3 jaar celstraf, max. is 10 jaar. Wordt jouw avocado hierdoor duurder? Waarschijnlijk niet. Nederland is op de VS na de grootste importeur van avocado’s, maar het gros komt uit Peru, Chili, Zuid-Afrika, Mexico en Spanje. De importwaarde is in 8 jaar tijd verviervoudigd. 4 op de 5 avocado’s die binnenkomen, wordt verscheept naar andere landen, de rest eten we zelf op. Daarmee ben je misschien gezond bezig, maar duurzaam is het niet. Voor de teelt is veel water nodig, bovendien gaat die gepaard met schendingen van mensenrechten. - 📸: @unsplash/@businessinsidernl - #avocado #avocadotoast #avocadoshow #avocadolicious #foodporn #foodie #avocadoplant #import #export #fairtrade #trade #economie #farming #avocados #instafood #fitgirl #healthyfood #healthylifestyle #healthy #instafood #instafoodie #instastar #avocadolove #newzealand #vegan #vega #influencer #greenlife #greenlifestyle #oroverde

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op